dimecres, 24 de novembre del 2010

Núvols per reflexionar.

Estimats interactuadors,

Estem a la setmana d’eleccions: diumenge es celebren les eleccions catalanes a la Generalitat. Seria interessant saber quin nombre de gent coneix els prog
rames electorals dels diferents partits polítics: em jugaria el que fos que pràcticament ningú sel’s ha llegit tots, els ha comparat i ha escollit el que més s’adeqüi als seus ideals. Ningú té el temps ni les ganes de fer-ho, però i si ho posem fàcil?

La Vanguardia ha posat en marxa una eina que permet visualitzar els núvols d’etiquetes dels diferents programes electorals dels partits catalans. A través dels núvols d’etiquetes, podem visualitzar quuins conceptes tenen més importància en un text. Així, amb un cop d’ull, podem saber quines paraules tenen més rellevància i quins són els conceptes claus. Per què no agafar els programes electorals dels partits i convertir-los en núvols d’etiquetes?

CIU: Sembla que la formació política ha centrat el seu programa electoral a CATALUNYA, al GOVERN, al seu propi PROGRAMA i a les ELECCIONS NACIONALS. En segon terme, cobren importància les EMPRESES, les PERSONES, els SERVEIS, la SOCIETAT, lo SOCIAL, la INVESTIGACIÓ i el DESENVOLUPAMENT.


PSC: Al programa del PSC predomina la paraula CATALUNYA, però com es pot veure, la resta de paraules estan distribuïts d’una forma més homogènia que en el cas de CIU. Esmenten sovint les PERSONES, els SERVEIS, les EMPRESES, la FORMACIÓ, la PROMOCIÓ i els IMPULSOS DE PROGRAMES de cara a les ELECCIONS AUTONÒMIQUES.


ERC: Com no podia ser de cap altra manera, la paraula amb major importància és CATALUNYA. En un segon nivell, cobren importància les PERSONES, lo SOCIAL, els SERVEIS, les POLÍTIQUES, la FORMACIÓ, així com la PARTICIPACIÓ, el CATALÀ, la GENERALITAT, la QUALITAT i els RECURSOS.


PP: Tot i que el PP ha parlat molt del tema identitari d’Espanya com a contraposició al nacionalisme, aquest no apareix pas al seu núvol d’etiquetes. Tampoc apareixen termes com IMMIGRACIÓ o SEGURETAT. CATALUNYA es situa al davant junt al seu PROGRAMA ELECTORAL, orientat a la FI de la CRISI mitjançant SOLUCIONS, a les EMPRESES, FAMÍLIES, SERVEIS, QUALITAT, ADMINISTRACIÓ, etc.



ICV: CATALUNYA apareix en primer nivell. A més, aquesta formació dóna molta importància a les PERSONES, als SERVEIS, a les POLÍTIQUES SO
CIALS i a lo PÚBLIC. En un segon nivell cobren importància els RECURSOS, el GOVERN, la FORMACIÓ, el SISTEMA, el treball, etc.


CIUTADANS: Sembla que Ciutadans només disposa de versió en castellà del seu programa electoral, ja que és l’únic núvol d’etiquetes que està representat en aquest idioma. A més, és l´únic núvol on apareix la paraula ESPANYA. La paraula CIUTADANS és la més mencionada, junt amb C’S, el que fa pensar que parlen d’ells mateixos. A més, donen importància als SERVEIS PÚBLICS, l’ADMINISTRACIÓ, la POLÍTICA, el SISTEMA, les PERSONES, la FORMACIÓ, les EMPRESES, la SEGURETAT, etc.



Així doncs, els núvols d’etiquetes són una forma ràpida de saber en què es centren els diferents programes electorals. Mitjançant la seva utilització, un ciutadà pot pendre una decisió de forma molt més ràpida.

Us atreviu a confiar el vostre vot a aquests núvols d’etiquetes?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada